Nefelejcs Esküvő

Életünkben vannak olyan események, amiket felejthetetlenné szeretnénk varázsolni, fiatalos csapatunk ebben nyújt segítséget mindazoknak, akik megtisztelnek bizalmukkal. Célunk, hogy szolgáltatásainkkal még szebbé és emlékezetesebbé tegyük az ünnepi pillanatokat.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Régi esküvői szokások

2010.03.09. 21:09 - nefelejcseskuvo

Számos jelkép és szokás létezik az esküvőkön, aminek az eredeti jelentése egészen más volt, mint napjainkban. Valami régi, valami új, valami kék és valami kölcsön- tartja az amerikai mondás, mely rendszerint minden romantikus film esküvőjelenetében hallható. Eszerint a menyasszonynak az esküvője napján viselni kell valami régit (a múlt szimbóluma), valami újat (a jövő szimbóluma), valami kéket (a hűség színe), s valami kölcsönkapott kiegészítőt, ezzel jelezve, hogy vigyázni fog választottjára.

A leánykérés

Manapság már nem szokás, hogy a vőlegény a szülőktől megkéri a lány kezét,de nagyon kedves gesztus. Ilyenkor illik valami kis figyelmességet adni, az anyának általában virágot az apának egy üveg italt.

A virágszirom-szórás

A termékenységet jelképezi az oltárhoz vezető útra szórt virágszirom. Jelentősége, hogy a fiatal pár bő gyermekáldásban részesüljön és a házasság sokszor göröngyös és nehéz útját elegyengesse. A rizs- vagy gabona-dobálás is a termékenység jele, és ez a szokás Ázsiából származik.

A menyasszonyi csokor eldobása

Ez a még el nem kelt hölgyek számára kellemes szokás. A menyasszony hátat fordít a hajadonoknak és feldobja a levegőbe a csokrot. Aki elkapja, az lesz a következő menyasszony.

Harisnyakötő eldobása

A menyasszonyi csokor után a legkedveltebb szokás a harisnyakötő eldobása. Ezúttal a nőtlen férfiaknak kell megkísérelni, hogy elkapják a vőlegény által eldobott harisnyakötőt.

A menyasszony elrablása

Régebben gyakran előfordult, hogy a menyasszonyt már az esküvői szertartás alatt elrabolták. Manapság ez a szokás csak arra szolgál, hogy a fiatal párt egy rövid időre elválasszák egymástól. Van azonban néhány szabálya az elrablásnak: nem szabad hosszú ideig elmaradni, mert különben a vendégek unatkoznak és a hangulat elromlik. A vőlegénynek ilyenkor meg kell váltani a menyasszonyt.

Menyasszonyi torta

A római időkben a torta a termékenység szimbóluma volt. Máshol az élet édességét, és a "kerek világot" is szimbolizálta. Angliában a vendégek apró tortákkal köszöntötték a párt, aki a felhalmozott sütemények előtt csókolta meg egymást. A sok apró torta helyett ma egy nagyot készítenek. A pár ezt közösen vágja fel.Az első szelet tortából a pár megeteti egymást és ezt a szeletet egy tányérról fogyasztják el, így fejezve ki, hogy minden jót megosztanak egymással.

Menyasszonytánc

Régen az apák leányukért cserébe pénzt, értékes javakat kaptak a vőlegénytől. Manapság már nem erről van szó. A pénzt a fiatalok a közös háztartás elindításához kapják, szórakoztató táncos műsor formájában.
 

A menyasszony átvitele a küszöbön

Ha az ifjú pár túl van az esküvői ünnepségen, a vőlegénynek még van egy kedves kötelessége: hogy a menyasszonyt a küszöbön átvigye, amikor először léphet be együtt új otthonukba. Ezzel a babona szerint becsapják a gonosz szellemeket, hogy csak egy személy lép be a lakásba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nefelejcseskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr392726216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása