Nefelejcs Esküvő

Életünkben vannak olyan események, amiket felejthetetlenné szeretnénk varázsolni, fiatalos csapatunk ebben nyújt segítséget mindazoknak, akik megtisztelnek bizalmukkal. Célunk, hogy szolgáltatásainkkal még szebbé és emlékezetesebbé tegyük az ünnepi pillanatokat.

Naptár

Friss topikok

Köszönetajándék

2011.02.13. 20:18 - nefelejcseskuvo

A köszönetajándékok olyan kedves kis emléktárgyak, amelyeket Ti, az ifjú pár ajándékoztok vendégeiteknek az esküvőn. Ezzel az apró figyelmességgel mondhattok köszönetet azért, hogy megtiszteltek Benneteket jelenlétükkel, és életetek nagy napján osztoztak örömötökben. Lehetnek ezek kis csokoládék, cukorkák, mandulák dobozokba, tüllökbe csomagolva, vagy ennél egyedibb emléktárgyak hűtőmágnes, naptár, puzzle...

A meghívottak hazaviszik ezeket az ajándéktárgyat, melyek örökre Rátok emlékezteti őket.


 

Anyakönyvi tudnivalók

2011.02.10. 13:15 - nefelejcseskuvo

A házasságkötés az emberi élet egyik legnagyobb állomása. Az ünnepi nap megszervezéséhez, lebonyolításához az alábbi segítséget szeretnénk nyújtani a házasuló pároknak. Házasságkötési szándékot az előtt az anyakönyvvezető előtt kell bejelenteni, ahol házasságot kívánnak kötni. Ez az ország bármely anyakönyvvezetője előtt megtörténhet - lakóhely illetékességi szabályra tekintet nélkül.

A házasságkötésre való bejelentkezés az esküvő előtt már 6 hónappal korábban megtörténhet, - a bejelentkezéstől számítva leghamarabb 30 nap elteltével köthető meg a házasság.

A házasságkötési szándék bejelentéséhez az alábbi iratok szükségesek: 

Nagykorú magyar állampolgár esetében:

> érvényes személyi igazolvány

> születési anyakönyvi kivonat

> nőtlen, hajadon családi állapot esetében személyes nyilatkozatot lehet tenni az anya-könyvvezető előtt, vagy a lakóhely szerinti népesség-nyilvántartótól kért családi állapot igazolással lehet igazolni ezen adatot - melyet a jelenlegi személyi igazolványok már nem tartalmaznak.

> elvált családi állapot esetében az utolsó megszűnt házasság felbontásáról szóló jogerős bírósági ítélet bemutatása szükséges.

> özvegy családi állapot esetében az előző házastárs halotti anyakönyvi kivonatának be-mutatása szükséges.

16 életév alatt házasság nem köthető! 

A 16 életévet betöltött, de még nem nagykorú személy esetében:

> a házasságkötés a gyámhivatal engedélyével történhet. Az eljárást a házasuló lakóhelye szerint illetékes városi gyámhivatal előtt kell kezdeményezni.

> a házasságkötés bejelentésekor a gyámhivatal jogerős határozatát be kell mutatni.

Külföldi állampolgár házasságkötésének esetében: 

> születési anyakönyvi kivonat hiteles magyar nyelvű fordításban.

> külföldi hatóság által kiállított tanúsítvány, mely tartalmazza a házasságot kötni kívánó személy személyi adatait, családi állapotát, állampolgárságát és azt, hogy az ő személyes joga szerint házasságkötésének törvényes akadálya nincs - hiteles magyar nyelvű fordításban.

> útlevél, vagy a külföldi állampolgár részére kiállított személyi igazolvány.

Magyar állampolgár külföldön történő házasságkötéséhez a megyei Közigazgatási Hivatal állít ki tanúsítványt. Az eljárást a házasuló lakóhelye szerint illetékes anyakönyvvezető előtt kell kezdeményezni.

Hol házasodhatunk össze?

Tulajdonképpen bárhol, ugyanis nem kötelező a lakóhelyetek szerint illetékes Polgármesteri Hivatalban bejelentkeznetek, hanem szabadon kiválaszthatjátok a nektek leginkább tetsző helyet. Ez azonban végleges döntés, ugyanis csak ott házasodhattok, ahová előzetesen bejelentkeztetek! A házasságkötési eljárásra és a házasságkötés anyakönyvezésére ugyanis az az anyakönyvvezető illetékes, aki előtt a házasulók a házassági szándékot bejelentik és a továbbiakban áttételnek helye nincs. Az illetékességnek a házasság érvényességével kapcsolatban komoly jelentősége van, ugyanis a házasság érvénytelen, ha az anyakönyvvezető megkötésekor nem hivatalos minőségében járt el! Ha kihelyezett helyszínen szeretnétek házasságot kötni, akkor a legközelebbi Polgármesteri Hivatallal érdemes felvenni a kapcsolatot és ott egyeztetni a részletekről.

 

Névhasználat:

Az anyakönyvvezetőnek ismertetnie kell a lehetőségeket, amelyek közül a menyasszony illetve a vőlegény választhat. A házasság megkötéséig a korábbi nyilatkozat megváltoztatható. A házasság nem köthető nem, ha a menyasszony a névviselésről nem nyilatkozik illetve a házasság megkötése után a névviselést csak belügyminisztériumi rendelettel lehet megváltoztatni.

   

Egyéb:

A két tanú személyét a bejelentkezéskor még nem kell feltétlenül megadnotok, de mindenképpen nagykorú, azaz 18. életévet betöltött, jogi értelemben cselekvőképes, érvényes személyi igazolvánnyal rendelkező személyek kell hogy legyenek.

Az esküvő menetével kapcsolatos elképzeléseiteket is feljegyzi a bejelentkezéskor az anyakönyvvezető, így pl. zene, gyertyagyújtás, műsor vagy egyéb igények, de ezeken a későbbiekben még tudtok majd módosítani.

 



süti beállítások módosítása